top of page
  • Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Από την "Εντολή" στα..."Κινητρα" - Η νέα έκθεση των Νέων Ιατρών για το Ιατρικό Ανθρώπινο Δυναμικό

Ως Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδας είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, ως η οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ελλήνων Νέων Ιατρών στο εξωτερικό, πως ο Ευρωπαϊκός μας Σύλλογος, EJD-European Junior Doctors Association προχωρησε στο επόμενο βήμα της προσπάθειας όλων μας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νέων ιατρών σε όλη την Ευρώπη.



Πριν από ένα χρόνο, δημοσιεύτηκε ένα από τα πιο σημαντικά έργα του EJD – η έκθεση "Από την Παράδοση στη Μετάβαση" - διαθέσιμη στα Αγγλικά:



Η έκθεση αυτή μας έδωσε μια καλή εικόνα των πιο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι ιατροί στην Ευρώπη, τα οποία συμβάλλουν στην εξάντληση και την αποχώρησή τους από το επάγγελμα, μαζί με προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Τώρα, έχουμε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και είμαστε χαρούμενοι που παρουσιάζουμε την επόμενη έκθεσή μας "Από την Εντολή στα Κίνητρα" - διαθέσιμη στο πρωτότυπο στα Αγγλικά:



Αυτή η έκθεση εξετάζει τις προκλήσεις και τις στρατηγικές γύρω από τη διατήρηση των νέων ιατρών, εστιάζοντας στην ακούσια - υποχρεωτική κατανομή του εργατικού δυναμικού και τις επιπτώσεις αυτών των πρακτικών για την υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη.



Το έγγραφο παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση του ζητήματος, συζητώντας τις νομικές και ηθικές πτυχές, καθώς και τα ανταλλάγματα μεταξύ της υποχρεωτικής υπηρεσίας και των προσεγγίσεων που βασίζονται σε κίνητρα. Επίσης, υπογραμμίζει την ανάγκη μετάβασης από την αναγκαστική κατανομή του ιατρικού δυναμικού σε στρατηγικές που βασίζονται σε κίνητρα, οι οποίες σέβονται την αυτονομία και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες των νέων ιατρών.


Τα κύρια ευρήματα και οι συστάσεις της έκθεσης είναι:

- Οι στρατηγικές ακούσιας κατανομής μπορεί να επιδεινώσουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, προάγοντας την ένταση και τη δυσαρέσκεια.

- Είναι υψίστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και την επένδυση στην ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση.

- Η εργασία σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές πρέπει να προωθείται μέσω της δημιουργίας θετικών και ελκυστικών κινήτρων, όπως υψηλότεροι μισθοί και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

- Είναι επιτακτικό να αποφεύγεται η υποβάθμιση της ποιότητας της ιατρικής εκπαίδευσης και κατάρτισης λόγω των αναγκών του σχεδιασμού του εργατικού δυναμικού.


Πιστεύουμε ότι αυτό το έγγραφο θα παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους εκπαιδευτικούς στον τομέα της ιατρικής, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη.


Αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε τόσο μαζί μας στο jdnhellas@gmail.com, όσο και απευθείας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ιατρικού Δυναμικού του EJD, Mr. Patrick Pihelgas στο medicalworkforce@juniordoctors.eu είτε με την Διοικητική Αξιωματούχο του EJD, Ms. Anna Klesmite-Bluma στο ao@juniordoctors.eu.


Το ΔΣ του Δικτύου Νέων Ιατρών Ελλάδας

留言


bottom of page