top of page
Εικόνα συγγραφέαJunior Doctors' Network-Hellas

Ώρες εργασίας νέων ιατρών και συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία κατά την πανδημία COVID-19


Παραβιάσεις στο ωράριο εργασίας των ειδικευομένων ιατρών παρατηρούνται καθημερινά στις χώρες της Ευρώπης, εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού και της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.


Όπως φαίνεται από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Νέων Ιατρών, και που αναμένεται να παρουσιαστούν στο ετήσιο Συνέδριο Ιατρικής Εκπαίδευσης της AMEE (Association of Medical Education in Europe) το ερχόμενο καλοκαίρι, η κατάσταση είναι διαρκώς επιδεινούμενη, παρά την αύξηση των ποσοστών του εμβολιασμού στις Ευρωπαϊκές χώρες.


Αναλυτικά:

Οι συνθήκες εργασίας για τους νέους γιατρούς (JDs) επηρεάζουν τη μεταπτυχιακή εκπαίδευση (PGT), την ασφάλεια των ασθενών και την υγεία των ιατρών. Η μείωση των ωρών εργασίας όπου υπάρχει παραβίαση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Χρόνο Εργασίας (EWTD) δεν επηρεάζει αρνητικά την PGT ή την έκβαση της νοσηλείας των ασθενών.


Συγκεντρώθηκε περίληψη των δεδομένων συμμόρφωσης με την EWTD από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Νέων Ιατρών (EJD) κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ παρετέθη παράλληλα ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας.


Τα δεδομένα που συγκέντρωσε ο EJD, δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, παρατηρώντας έξαρση των προϋπαρχουσών παραβιάσεων της EWTD που έχουν οδηγήσει σε υπερβολικές ώρες εργασίας, καθώς τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης ήταν συχνά υποστελεχωμένα και ανεπαρκώς προετοιμασμένα για την αύξηση της ζήτησης. Το 83% των ερωτηθέντων οργανώσεων-μελών

του EJD, ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, οι νέοι ιατροί ξεπέρασαν τις μέγιστες ώρες που ορίζονται από την EWTD, δηλαδή: το 75% των νέων ιατρών στην Ισπανία εργάζονταν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα και είδαν αύξηση στις εφημερίες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η γαλλική οργάνωση νέων ιατρών ISNI ρίχνει την ευθύνη στις υπερβολικές ώρες εργασίας για επτά αυτοκτονίες νέων ιατρών το 2020-2021, καθώς καταγράφηκαν 58 ώρες/εβδομάδα κατά μέσο όρο και πάνω από 70 ώρες/εβδομάδα σε χειρουργικές ειδικότητες. Ακόμα κι αν πολλές χώρες ανέφεραν ότι έχουν συστήματα παρακολούθησης για τις ώρες εργασίας σε ισχύ, μόνο λίγες ανέφεραν σύστημα κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων.


Οι υπερβολικές ώρες εργασίας πέραν των προβλέψεων της EWTD, η απουσία επαρκούς χρόνου ανάπαυσης και ανάλογων χώρων ανάπαυσης αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία και ευημερία των νέων ιατρών. Η διαθέσιμη βιβλιογραφία δείχνει ότι οι ιατροί με υψηλά ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης, μεγάλο φόρτο εργασίας, πολλές ώρες εργασίας και εργασία σε διαδοχικές νυχτερινές βάρδιες είχαν ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο και στην ασφάλεια των ασθενών. Τα επιστημονικά δεδομένα συστήνουν τη μείωση των ωρών εργασίας από μεγάλες ή συνεχείς βάρδιες και την εξασφάλιση κατάλληλης ανάπαυσης, η οποία έχει συνδεθεί με λιγότερα ιατρικά λάθη και λιγότερα ατυχήματα.


Επιπλέον, η μείωση των ωρών εργασίας όπου υπάρχει υπέρβαση δεν επηρεάζει αρνητικά την

PGT ή την έκβαση της νοσηλείας των ασθενών.


Συμπερασματικά:

● Πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τη συμμόρφωση με την EWTD όσον αφορά στις ώρες εργασίας των νέων ιατρών.

● Συστήματα παρακολούθησης πρέπει να τηρούνται καθώς και κυρώσεις, όταν

δεν τηρούνται οι κανονισμοί σε ισχύ για τις ώρες εργασίας.

● Η μείωση των ωρών εργασίας και η εξασφάλιση επαρκούς χρόνου ανάπαυσης έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ευεργετικό μέτρο για τη βελτίωση της υγείας και ευημερίας των νέων ιατρών και της ασφάλειας των ασθενών και δεν επηρεάζει αρνητικά την PGT.



Comments


bottom of page